figshare
Browse
Pásztor Judit & Bak Gerda - MindenTökéletes. Közösségi média használat a külföldi szakmai gyakorlat alatt.pdf (1.39 MB)

#MindenTökéletes - Közösségi média használat a külföldi szakmai gyakorlat alatt

Download (1.39 MB)
presentation
posted on 2020-05-12, 19:51 authored by Judit PasztorJudit Pasztor

A különböző mobilitási és diákcsere programoknak hála, a hallgatók és frissdiplomások rengeteg lehetőségből választhatnak, ha külföldön szeretnék tölteni szakmai gyakorlatukat. Számos tanulmány foglalkozott a külföldi munkakörnyezet pozitív hatásaival: a hallgatók magabiztosabb nyelvtudással, bővülő kulturális kompetenciákkal és megannyi élménnyel térnek haza és pozitív beszámolóik fiatalok újabb csoportjait buzdítják a részvételre.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk a külföldi munkavállalás nehézségeiről. A résztvevők kommunikációs nehézségekkel szembesülnek: az idegen nyelvtudás szintje zavart okozhat a munkahelyi instrukciók megértésében és a munkatársakkal való kommunikációban, ezzel újabb konfliktusokat generálva, melyekben aztán nem tudják megfelelően megvédeni az érdekeiket. A nyelvi eszközkészlet hiányosságai nem az egyetlen probléma, amivel szembesülnek a gyakornokok: a nonverbális kommunikáció, az eltérő szokások, az értékrend vagy munkához való hozzáállás szintén rengeteg stresszt okoz. Az idegen munkakörnyezethez való alkalmazkodás nehézségei, a kommunikációs problémákból fakadó feszültség, a támogató közeg (otthoniak) hiánya és az adaptációs nehézségekből fakadó szorongás együttesen járul hozzá a kulturális sokknak nevezett jelenség kialakulásához.

A közösségi hálón nevelkedett generáció azonban máshogy küzd meg ezekkel a nehézségekkel, mint elődeik. Jelen tanulmány összefoglaló képet ad a közösségi média használattal összefüggő jelenségek (FoMO, oversharing) valamint a kulturális adaptáció folyamatát befolyásoló pszichológiai jelenségek (kulturális sokk, stressz, kommunikációs nehézségek) elméleti hátteréről. Kvantitatív kutatási eredményeink pedig megerősítik a feltételezett összefüggést a kulturális sokk, magányosság, közösségi média használat és az idegen nyelven történő társas interakciók révén érzett szorongás között.

History

Usage metrics

    Licence

    Exports

    RefWorks
    BibTeX
    Ref. manager
    Endnote
    DataCite
    NLM
    DC