figshare
Browse
Kuzey_Kutup_Bolgesindeki_Isbirliginde_Ar.pdf (3.22 MB)

Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki İşbirliğinde Arktika Konseyi'nin Rolü

Download (3.22 MB)
conference contribution
posted on 2021-01-24, 23:37 authored by Selçuk Demirkılınç, Ragıp PehlivanlıRagıp Pehlivanlı
North Pole Region, in another saying Arctic Region is taking attention with physical and political changes within last quarter of century. Ideological polarization has been ended in the region after end of the Cold War and regional states have been started cooperation. The cooperation attempts has been evolving to Arctic governance which is started by regional states, also non goverment organizations have the right to speak round variety of actors. Plenty of organizations engaging in activities for sustainable cooperation in the region. Arctic Council is the leading intergovermental organization around the region.

All countries in the Arctic Region and six organizations representing Arctic Indigenous people have status as permanent participants are members of the Arctic Council. Also form of the council is changing to legally binding organization which is designed by intergovermental discussion platform earlier and the Council is starting to known as a political subject with its vision in the Arctic Region as such outside World. Thus twelve countries and twety international organizatons have observer status to the Council. From this background by examining of structure, activity areas and contribution to role of cooperation in the region of the Council which came into existence in 1996, there will be discussing role of the Council in future of region.

Türkçe

Kuzey Kutup Bölgesi ya da diğer bir deyişle Arktika Bölgesi, son çeyrek asırdır yaşadığı fiziksel ve politik değişimlerle dikkat çekmektedir. Bölgede Soğuk Savaş'ın bitişi ile birlikte ideolojik kamplaşma son bulmuş ve bölge devletleri işbirliğine yönelmiştir. Devletler tarafından bölgede başlatılan işbirliği girişimleri, bugün bölgenin geleceğinde devlet dışı aktörlerin de söz hakkına sahip oldukları aktör çeşitliliği etrafında bir Arktika yönetişimine doğru evirilmektedir. Pek çok organizasyon da aktörler arasında işbirliğinin sürdürülebilmesi için bölgede faaliyette bulunmaktadır. Bu organizasyonların içerisinde en gelişmiş kurumsal niteliğe sahip olan yapılanma ise Arktika Konseyi'dir. Arktika Konseyi, tüm Arktika ülkelerinin daimi üyeliğini ve bölgedeki yerli halk organizasyonlarından altısının daimi katılımcılığını bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca Konsey'in ilk başlarda hükümetler arası bir tartışma platformu şeklinde oluşturulan yapısı, giderek yasal bağlayıcılığı olmaya başlayan bir organizasyona dönüşmekte ve Konsey, sunduğu vizyon ile hem bölgede hem de bölge dışında politik bir özne olarak tanınmaktadır. Nitekim bugün, bölge dışından on iki devlet ve yirmi adet uluslararası organizasyon, Konsey'in gözlemci üyelik statüsüne sahiptir. Bu arka plandan hareketle çalışmada, 1996 yılında kurulan Arktika Konseyi'nin yapısı, faaliyet alanları ve Arktika Bölgesi'ndeki işbirliğine olan katkısı incelenmek suretiyle bölge geleceğinin inşasında nasıl bir rol oynayacağı tartışılacaktır.


History

Usage metrics

    Licence

    Exports

    RefWorks
    BibTeX
    Ref. manager
    Endnote
    DataCite
    NLM
    DC