figshare
Browse
Nokia_Uusi-Nokia-Kasikirjoitus-New-Nokia-manuscript-Risku-Juhani-2010-Finnish-edition.pdf (24.7 MB)

Nokia: Uusi Nokia – Käsikirjoitus; New Nokia – the Manuscript; Risku Juhani 2010 Finnish edition

Download (24.7 MB)
book
posted on 2019-08-28, 06:08 authored by Juhani RiskuJuhani Risku
Kirja kuvaa Nokian alasajoa käsikirjoituksen tavoin neljä vuotta ennen tuhoa, joka tapahtui syyskuussa 2013 Nokian siirtyessä Microsoftin haltuun. Kirjassa on kuvailtu noin 250 syytä ja niiden välttämisen suunnitelmaa. Silti Nokia menetti matkapuhelinten valtakauden, ja Suomi yli 50 miljardin euron liiketoiminnan.

Huono johtaminen, Peterin periaate, väärät rekrytoinnit ja paniikki johtivat Nokian tuhoon. yhtä syytä Nokian tuhoon ei ole, vaan matkpuhelinorganisaatioiden noin 60 000 ihmistä aiheuttivat Nokian luisumisen. Johtajisto ei ymmärtänyt, että edessä on mediayhtiöiden aikakausi, jotka perustuvat kommunikaatioteknologiaan.

Nokian sisäinen alistuskulttuuri ja pelkuruus johti nykyhistorian suurimpaan mahalaskuun, vieläpä suurimmalla teknologisella alalla. Suurin syy Nokian taantumiseen oli henkiöstön aloitekyvyttömyys, luovuuden ja rohkeuden puute, alistuminen huonojen lähijohtajien (director-taso) ja epäpätevien Vice President -tason (VP, SVP, EVP) johtajien kyvyttömyyteen.

Nokian hallitus on aina pidetty heikkona, jotta johtoryhmä eli Executive Board voisi johtaa yhtiötä rauhassa ja itsevaltaisesti. Tyypillisesti Nokian hallituksessa oli mm. hiuslakkaa ja lastenvaippoja, sillä kyvyttömiä hallituksen jäseniä oli esimerkiksi l'Oreal- ja Procter & Gamble -yhtiöistä.

Kirjan lopussa sivulla 142 on Mitä jos? -kaavio, jossa aikajana on yhdistetty osakkeen arvoon. Kaaviossa on esitetty neljä skenaariota, joita Nokia seuraa, riippuen sen otteesta ja ryhdistä. Pahin skenaario d toteutui. Nokia lähti kuin robottikävelyä kohti omaa tuhoaan. On myös huomattava, että vuonna 2001 saavuetttu osakkeen arvo 65 euroa oli kirjan kirjoittamispäivänä toukokuussa 2010 10 euroa. Kaaviossa on ennustettu, että osakkeen arvo olisi elokuussa 2012 1,09 euroa, mutta se olikin jo heinäkuussa lähes sama, 1,33 euroa! Tätä ei kukaan olisi uskonut vuonna 2010 saati vuonna 2001.

Applen iPhone ei tammikuussa 2007 Nokiaa tuhonnut, sen teki oma henkiöstö ja Nokiaan pesiytynyt arrogantti ja korkean mukavuustason kulttuuri. Nyt se on siirtynyt nokialaisten mukana muihin yhtiöihin.

Kirja kannattaa lukea PDF-lukijalla kahden sivun moodissa, sillä kirjassa on aukeamataitto. Vasen sivu kuvaa ongelman, oikea ratkaisee sen.


Funding

Differ Books, Ivalo Lapland Finland

History

Usage metrics

  Licence

  Exports

  RefWorks
  BibTeX
  Ref. manager
  Endnote
  DataCite
  NLM
  DC