figshare
Browse
Platanus_Publishing_Arac_Iletisim_Aglari.pdf (7.79 MB)

Araç İletişim Ağları

Download (7.79 MB)
Version 2 2024-04-01, 18:31
Version 1 2024-03-31, 21:52
book
posted on 2024-04-01, 18:31 authored by Furkan Şen, Arif BASGUMUS, Mustafa NamdarMustafa Namdar

Geçmişte, araçlara sensörlerden giriş bilgisi gerektiren bir aksesuar eklendiğinde ya ek sensörlerin eklenmesi ya da yeni aksesuarın mevcut bir sensör devresine entegre edilmesi gerekiyordu. Her iki durumda da eklenen bileşenler ve kablolar nedeniyle üretim maliyeti artıyordu. Örneğin, bazı araçlar üç adede kadar motor soğutma suyu sıcaklık sensörü ile donatılmıştı. Sensörlerden biri, güç aktarım kontrol modülü (Powertrain Control Module, PCM) tarafından yakıt ve ateşleme stratejileri için, diğeri soğutma fanı modülü tarafından radyatör fanlarını sıcaklığa bağlı olarak doğru hızda çalıştırmak için ve üçüncüsü de gösterge paneli tarafından sıcaklık göstergesinin çalışması için kullanılıyordu.

Günümüzde araç üreticileri, farklı kontrol modüllerinin bilgi paylaşımını sağlamak için çoklama (Multiplexer, MUX) sistemlerini kullanmaktadır. Çoklama, araçtaki farklı kontrol modülleri arasında veri dağıtmak ve paylaşmak için tek bir devre kullanımı yeteneği sağlar. Veriler tek bir devre üzerinden iletildiğinden, hantal kablo demetleri ortadan kalkar. Bir MUX kablolama sistemi, her bir modülü birbirine bağlayan ve verilerin bir modülden diğerine taşınmasını sağlayan veri yolu bağlantılarını kullanır. Her modül veri yolu bağlantıları üzerinden dijital kodları iletebilir ve alabilir. Veri yoluna bağlı her bir bilgisayara düğüm adı verilir. Bir sensörden gönderilen sinyal modüllerden herhangi birine gidebilir ve diğer modüller tarafından kullanılabilir. Çoğullamadan önce, aynı algılama cihazından gelen bilgiye birkaç kontrolör tarafından ihtiyaç duyulursa, her kontrolörden bir kablonun o sensöre paralel olarak bağlanması gerekir. Sensör sinyali analog ise, kontrolörlerin sensör bilgilerini okuyabilmeleri için bir analog dijital (A/D) dönüştürücüye ihtiyaçları vardır. Çoklama kullanılarak, sensörden her bir modüle iletimi sağlayan kablo sistemine olan ihtiyaç ortadan kaldırılır ve kontrolörlerdeki sürücü sayısı azaltılır. İkili kod dijital sinyallerle düğümlere gönderilir. Düğümler bu kodu hem dahili olarak hem de diğer kontrolörlerle mesaj iletmek için kullanır. Bir seferde yalnızca bir kodun iletilmesine izin verilerek dijital kodların üst üste binmesinin önüne geçilir. Her dijital mesajın öncesinde, önceliğini belirleyen bir tanımlama kodu bulunur. İki modül aynı anda bir mesaj göndermeye çalışırsa, daha yüksek öncelikli olan koda sahip mesaj, önce iletilir.

Çoklanmış bir sistem ile çoklanmamış bir sistem arasındaki en büyük fark, verilerin toplanma ve işlenme şeklidir. Çoğullanmayan sistemlerde, bir sensörden gelen sinyal, özel bir kablo aracılığıyla bilgisayara analog bir sinyal olarak gönderilir. Bilgisayara gelen analog sinyal dijitale dönüştürülür. Her sensör kendi özel sinyal kablosuna ihtiyaç duyduğundan, tüm sensörlerden veri beslemek ve kontrol sinyallerini tüm çıkış cihazlarına iletmek için gerekli olan kablo sayısı çok fazladır.

Bir MUX sisteminde, sinyal bir bilgisayara gönderilir ve burada analogdan dijitale dönüştürülür. Herhangi bir sistemin bilgisayarı veya kontrol modülü, bir seferde yalnızca bir girişi işleyebildiğinden, giriş sinyallerini ihtiyaç duydukça çağırır. Sensörlerden kontrol modülüne veri aktarımı işlemi zamanlanarak, tek bir veri devresinin kullanımı sağlanır. Kontrol modülüne her veri iletimi arasında sensörün kontrol modülüyle bağlantısı elektronik olarak kesilir.

History

Usage metrics

    Licence

    Exports

    RefWorks
    BibTeX
    Ref. manager
    Endnote
    DataCite
    NLM
    DC